Seçilen kriterlere uygun aktif kampanya bulunmamaktadır. Kriterleri değiştirerek tekrar deneyebilirsiniz.

Pamuk Yayıncılık Din & Mitoloji Fırsatları

Filtrele
x
Filtrele
Anahtar Kelime
Kategori
din & mitoloji x
Marka
Pamuk Yayıncılık x
 

Dinler ve mitolojiler, tarih boyunca iç içe geçmiş ve genellikle karıştırılmış iki kavramdır. Varlıkları zamanlarının insanlarını derinden etkilemiş ve bir inanç sistemi oluşturmuş olan dinler ve mitolojiler, devlet politikalarını belirleyen ve insan davranışlarını düzenleyen kurallara sahiptir. İki kavramda da insanlar, inandıkları yaratıcıyı memnun etmek ve dünyada huzurlu bir yaşam sürebilmek için çeşitli ritüellerle uğraşır. Bu ritüeller, etkilerini yitirdikçe toplumlarda gelenek ve görenek olarak devam etmiştir.

Din ve mitoloji arasındaki farklar, temelde inanç kaynaklıdır. Günümüzde dinlere inanmayanlar, dinleri birer mitoloji olarak değerlendirirler; ancak fark bu kadar basit değildir. Dinler, ilahi bir yaratıcının dünya düzeni hakkında bilgi veren kutsal kitaplar aracılığıyla ortaya çıkar. Bu kutsal kitaplar, yaratıcının seçilmiş kişilere gönderdiği ve peygamber olarak adlandırılan kutsal kişilere ulaşır. Peygamber, yaratıcının gönderdiği kutsal kitabı ve bu kitabın öğretilerini insanlığa öğretme sorumluluğunu taşır. Mitoloji ise insanlar tarafından yazılan hikayeler olarak bilinir; bu hikayelerde genellikle çok tanrılı bir inanç gözlenir ve mitolojik tanrılar sıkça birbiriyle çatışır. Dinler, belirli bir topluma veya ırka ait olmaz; gönderilen din, bütün insanları birleştirmek ve eğitmek amacı güder, evrensel mesajlar içerir. Mitolojiler ise uygarlıklara göre değişir.

Din ve mitoloji arasındaki benzerliklere rağmen, her ne kadar farklı kavramlar olsalar da, iki kavram da ilahi güçlerden ve genellikle başka boyutlarda yaşayan varlıklardan bahseder. Bu varlıklar, insanlardan farklı özelliklere sahip olup yaratılış, madde ve amaçları açısından farklılık gösterirler. İki kavram da toplumsal düzeni kurma ve koydukları kurallara uyanları ödüllendirme, uymayanları cezalandırma gibi ilk ortaya çıktıkları dönemlerde benzer amaçlar güderler. Mitolojiler, genellikle "artık inanılmayan dinler" olarak kabul edilir ve şu anda inanılan dinlerin gelecekte mitoloji olarak adlandırılacağı düşünülür.

Dünya genelinde 4 binden fazla din ve mezhep bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu dinler arasında en yaygını Hristiyanlıktır, yaklaşık 2 milyar 200 milyon Hristiyan dünya nüfusunun %30'unu oluşturur. İslam'a mensup 1 milyar 700 milyon kişi ise toplam nüfusun %23'ünü temsil eder. Hinduizm, Budizm, Taoizm, Sihizm, Yahudilik gibi diğer dinler sıralamayı tamamlar. Ayrıca dünya genelinde inanmayanların sayısı da oldukça fazladır; yaklaşık 1 milyar 300 milyon inanmayan insan, dünya nüfusunun %17'sini oluşturarak İslam ve Hristiyanlık dışındaki dinlerden daha geniş bir orana sahiptir.

Eski uygarlıkların çoğu kendi mitolojilerine sahiptir ve bu mitolojiler, yöneticilerin halkı daha kolay yönetmesine yardımcı olmak için bir araç olarak görülmüştür. En ünlü mitolojilerden biri Yunan mitolojisidir; Zeus, Hera, Poseydon, Demeter, Athena ve Apollo gibi birçok tanrıdan söz edilen bu mitoloji, tanrıların genellikle insan biçiminde tasvir edildiği ve taht kavgalarının sıkça yaşandığı bir dünyayı yansıtır. İskandinav mitolojisi de son zamanlarda popülerlik kazanmıştır; Odin, Thor ve Loki gibi tanrılar, filmlerden kitaplara kadar birçok medya formatında konu edilmiştir.

Fırsat bu fırsat, dinler ve mitolojilerin karmaşıklığını anlamak ve bu konudaki bilgi düzeyinizi artırmak için zengin bir kaynak olarak hizmet vermektedir.

Kapat
devamı...