Kuruyemiş Fırsatları

Filtrele
x
Filtrele
 

Hem özel günlerde sıklıkla tüketilen hem de öğün aralarında açlığı bastırmak için yenilen kuru yemişler, farklı çeşitlere ve farklı kalitelere sahip. Bu kadar geniş çeşitliliğe sahip oldukları için de kuru yemişlerde farklı fiyat aralıkları bulunur. Eğer düzenli olarak kuru yemiş tüketmeyi düşünüyorsanız diyetinize uygun olan ve size fayda sağlayacak kuru yemiş çeşitlerine yönelebilirsiniz. Fakat bu noktada kuru yemişin kalitesiyle doğru orantılı olarak fiyatının da artacağını unutmamalısınız.

Kuruyemiş Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Kuru yemiş fiyatları besinin kalitesine, ihracat olanaklarına, ağacın meyve verme kapasitesine ve dolar kuruna göre değişkenlik gösterir. Bu yüzden kuru yemişler bir sene pahalıyken diğer sene çok uzun olabilir. Her kuru yemiş çeşidinin fiyatına etki eden bazı faktörler bulunur. Örneğin Antep fıstığı iki senede bir meyve veren bir ağaç türünde yetiştiği için her sene tüketimi giderek artan bu gıdaya yeterli düzeyde cevap verilemediği olur. Bunun yanı sıra Antep fıstığında ani fiyat artışlarına neden olan faktörlerden bir tanesi de özel dönemler öncesinde yapılan stoklamalardır. Fındık konusunda ise özellikle dolar kurundaki yükselişin köylüyü ihracata yönlendirmesi ve dolayısıyla iç piyasada fiyat artışına sebep olması neden olarak gösterilebilir. En sevilen kuru yemişlerden bir tanesi olan badem, ithal edilen bir gıda olduğu için fiyatlarında da ithal edilen ülkenin mevcut koşullarına göre farklılık oluşabilir. Cevizde ise fiyatı en çok belirleyen şey genellikle ürünün kalitesi olur. Bazı durumlarda yerli cevizin ithal cevizden daha pahalı olduğunu bile görebilirsiniz.

Hangi Kuruyemiş Mideye İyi Gelir? Protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru üzüm içeriğindeki A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, fosforik asit, fosfat ve formik asit mineralleri ile mide için oldukça faydalıdır. İçerisinde bol miktarda çinko bulunduran kabak çekirdeği özellikle mide bulantısı ve deniz tutması durumlarında epey etkili olur. Adeta bir besin deposu olan Antep fıstığının içerisinde protein, B1 vitamini, E vitamini, B vitamini, C vitamini ve fosfor bulunur. Böylece Antep fıstığı mide için en gerekli olan besin maddelerinden bir tanesidir. Genellikle diyet kuru yemişi olarak geçen beyaz leblebi, asit düzeyini dengeleme özelliği sayesinde midenin bütün fonksiyonlarını optimal seviyede tutarak reflü tedavisine de destek olur. Tam bir enerji deposu olan yer fıstığı özellikle gastrit ve çeşitli mide hastalıklarının tedavisi sırasında destekleyici olarak kullanılabilir. Yine de tedavi sırasında destekleyici olarak bir gıdayı kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. B 17 vitamini bakımından oldukça zengin olan kayısı çekirdeği ise midede ülser meydana gelmesinin önüne geçer ve hastalık halinde iyileşme sürecine katkıda bulunur.

Hangi Kuruyemiş Kilo Aldırır? Kuru yemişler genel olarak bir hayli yağ içerdikleri için yüksek kalorilidir. Bu nedenle tüm kuru yemişleri fazla miktarda tüketmek kilo artışına neden olur. Bu yüzden kilo alma kaygınız bulunuyorsa kuru yemişleri tüketirken günlük almanız gereken yağ miktarını planlamalı ve buna göre kuru yemiş tüketmelisiniz. Antep fıstığı, fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi kuru yemişlerin içerisinde bol miktarda yağ bulunur. Ancak gün içinde 15 ile 20 gram arası kuru yemiş tüketmeniz hem sağlıklı yağları vücudunuza almanız hem de farklı besin öğesi ihtiyacını karşılamanız açısından önemlidir. Ortalama olarak 10 adet bademin 2 tam cevize, 7 fıstığa ve 1 tatlı kaşığı kadar da sıvı yağa eşit olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer amacınız kilo almak ya da vermek değilse günlük bu miktarları tüketmek yeterlidir. Fakat kilo vermek istiyorsanız günlük alacağınız yap miktarını biraz daha azaltmanız gerekir. Ayrıca diyet yaparken tüketilebilecek en düşük kalorili kuru yemişlerden bir tanesi de beyaz leblebidir.

FırsatBuFırsat.com üzerinden sağlıklı ve uygun fiyatlı kuru yemişleri keşfedin!

Kapat
devamı...